Copyright © Kreativ Muzsi
Design by Dzignine
2013. március 4., hétfő

Tesztelgetünk...


Mit jelent a tesztelés?

A tesztelés egy a tervező által megkötött, leírt minta tesztelők általi újbóli megkötését jelenti, a mintaleírás tökéletesítésének érdekében.

Miért jó ez a tervezőnek?
Amikor a mintaleírás születik, a tervező  tudja, mit hogyan akart, de nem biztos, hogy sikerül ezt jól megfogalmaznia, a minta kötőinek is érteniük kell a leírást. A tesztelők ebben segíthetnek. Sajnos senki nem tökéletes, a mintában lehetnek elírások, téves számok, kimaradhat egy rajzból egy ráhajtás… Kötés közben ezeket a hibákat a tesztelők megtalálhatják. Ha a minta több méretre készül, akkor ott is kiderülhetnek számítási hibák, hiszen a tervező többnyire egy méretet köt csak meg, a többit számolja. A tesztelők javaslatokat tehetnek az érthetőbb megfogalmazásra, tagolásra is a könnyebb érthetőség érdekében.

Miért jó a tesztelőnek?
Elsőnek és ingyen juthat egy olyan mintához, amit később és többnyire pénzért lehet megszerezni. A tesztelés jó buli, közösségi élmény, a Ravelryn egy csoportban zajlik, együtt kötni másokkal, megmutatni a készülő mintát, megcsodálni másokét remek élmény. A tesztet a tervező folyamatosan kíséri, tehát a kötésben olyan supportot tud biztosítani, mint később soha. Vannak, akik szinte „hivatásos teszterekké” válnak, mindig lecsapnak 1-1 új tesztre.

A teszt előtt, a teszkiírás
Ez tartalmazza a szükséges paramétereket. A tesztelők jelentkeznek a tesztre, és sok esetben a tervező válogat közülük, és az eredményt a megjelölt időpontban közli. Nade mi alapján? Nyilván, ha valaki már jól bevált tesztelő, az előnyt élvez. A tervező megnézi az elkészült projekteket, hogy esetleg nincs-e sok-sok elkezdett, és be nem fejezett tesztje, figyelembe veszi, milyen méretre, milyen fonallal jelentkezett...

Mi a tesztelők feladata?
A teszteknek mindig van egy határideje, addigra el kell készíteni a mintát. Nincs mese, csak akkor vállald el, ha biztos kész leszel. Természetesen az emberrel történhetnek hirtelen dolgok, de ez nagyon ritkán fordul elő. Az nem lehet kifogás, hogy mást kellett kötni, vagy egy másik tesztben hamarabb kész kellett lenni. A legjobb, ha egyszerre csak egy tesztben veszel részt. Egy tesztben a mintától nem szabad eltérni, pontosan úgy kell kötni, ahogyan le van írva. Ha meg van adva egy kötéspróba, akkor csak olyannal lehet kötni, és nincs semmi variálás az egyes elemekben.
Elvárás-e, hogy az ember profi kötő legyen? Ez a tesztkiírásban szokott szerepelni, többnyire nem. Hiszen a célközönség sem mind profikból áll, kifejezetten hasznos, ha a mintát kezdő kötő is teszteli, ha számára is érthető lesz a végén, akkor a későbbi vásárlók számára is előreláthatólag.
A tervezőnek fontos, hogy legyenek a mintájához már kész projektek, ezért minden tesztelőnek egy projektoldalt kell nyitnia a teszthez, amit később be tud majd linkelni a mintához, amikor az megjelent.
Mivel a cél a minta tökéletesítése, fontos, hogy a teszterek folyamatosan figyelemmel kísérjék a teszt topikját, innen tudhatják meg, ha mások hibát találtak. Ezeket a tervezők a legelső bejegyzésbe szokták beírni, ezt jó szemmel tartani. Továbbá fontosak a visszajelzések, ne csak kössünk, írjunk, mutogassunk, hol tartunk!
A tesztben fontosak az adatok is, hiszen azt a mintaleírásnál meg kell adni: melyik méret milyen fonalból mennyi fonalat igényel? A tesztelőknek ezért méricskélniük is kell, miből mennyi fogyott. A legtöbb tervező a teszt végén kitöltet egy kérdőívet. Ezt a kérdőívet ki kell tölteni, hozzá tartozik a teszthez, akinek nincs kedve, inkább ne jelentkezzen! A kérdőívben a felhasznált fonalra, tűre, a kész darab méretére, és a mintára vonatkozó kérdések szoktak szerepelni (mennyire volt érthető pl.).

És azután?
Ha végetért a teszt, a tervező kijavítja a hibákat, megteszi a szükséges változtatásokat, és megjelenteti a mintát. Mindazoknak, akik teljesítették az elvártakat, ajándékként kiküldi a mintát a Ravelryn keresztül.

Kellemes tesztelést :)




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók