Copyright © Kreativ Muzsi
Design by Dzignine
2011. október 2., vasárnap

Hogyan készül a háromszög kendő? (Update 2011. okt 5.)

Arról a verzióról írnék, ami a legszélesebb oldal közepén kezdődik, onnan bővül.

Először el kell készíteni a kezdő szemeket, aminek egy háromszöget kell kiadni. A Barka kötősuliban van is erre egy módszer. Itt épp 9 szemre kezd, de lehet 7-re is, illetve amit megad a minta :) Ha egy sima kendőt szeretnénk, akkor mindegy. Horgolós kezdés helyett nyugodtan felszedhetünk 2(3) szemet hagyományos módszerrel a tűnkre, kössünk 6 sort lustakötéssel, fordítsuk meg 90 fokkal a darabot, és szedjük fel a fordított szemeket (plusz 3 szem), és kössük le, majd fordítsuk megint el, hogy a kezdő szemekhez jussunk, szedjük azokat is fel, és kössük le, és kész :)
A kendő bővülését úgy érjük el, hogy középen szaporítunk minden színe sorban kettő szemet, és a két szélén is. Tehát így folytassuk: kössünk tetszőleges számú szélszemet (2-3 a legáltalánosabb), szaporítás - ha lyukakat akarunk, akkor ráhajtással, ha kevésbé láthatót, akkor a jobb oldalt balra dőló szaporítással, majd kössünk a középső szemig (jelöljük meg két szemjelölővel), ott ugyanígy, vagy sima ráhajtással, vagy balra dőlő szaporítással, középső szem leköt, jobbra dőlő szaporítás, kötés a szélig, jobbra dőlő szaporítás, szélszemek. A szélszemeket a visszáján is simával kötjük, a többi szemet fordítottan (vagy ahogy a minta írja :)).
Ennyi a nagy trükk. Sima kendő esetén kössünk addig, míg el nem érjük a kívánt méretet. Ha csipkeminta van, figyeljünk arra, hogy előfordul olyan leírás, ahol a chartban nincs benne a széle szaporítása a közepéhez is lerajzolva, oda kell érteni. Vagyis jobb szél minta, ismétlődő minta, bal szél minta, középső szem, jobb szél minta, ismétlődő minta, bal szél minta.

És egy másik verzió!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók