Copyright © Kreativ Muzsi
Design by Dzignine
2013. február 23., szombat

Tervezés

Erről még nem is írtam? ELfogadhatatlan?
AZ egész úgy történt, hogy jöttek a csúnya reklámok. Jól csinálták, mert nagyon szerettem volna megnézni a csipkekendő tervezés tanfolyamot, bár semmiféle tervezési tervem nem volt, csak kíváncsi voltam. Megvettem, megnéztem, és muszáj volt ceruzát ragadnom. Így született meg a "Hug of the Forest" kendő.



Az egész folyamatot annyira élveztem, hogy nincs megállás, mostantól tervezek. Kihívás ez nekem, mert nem vagyok egy túl precíz ember. Hiányzik egy szem? Sebaj, csinálunk egyet, én így szoktam kötni. Nadekérem, itt nem lehet! Honnan tudjam, hogy a tervben van a hiba, vagy a kötésemben? Bontani kell, sokat. Az sem az én műfajom. No, és rendesen lejegyezni mindent. Igazán jellempróbáló feladat, igyekszem.
A nyakmelegítő csereberére egy igen egyszerű mintát terveztem, így azt ingyen adtam ki.


Jövő télen talán már lesz ahhoz is elég tudásom, hogy sapi is készüljön hozzá, ki tudja. Egyelőre még félek attól, ha méretezni kell, képes vagyok egy leírt mintát is rossz méretűre kötni. De ez csak tanulás kérdése. Jut is eszembe, beszereztem két tervezős könyvet, lesz mit olvasgatni. A legjobban a kardigántervezés izgat.

A második kendő igazi kihívás volt, amit lerajzolni egyszerű volt, megvalósítani annál nehezebb. Sok-sok kísérletezéssel, számolással, bontással járt, majd egyszercsak összállt a kép, a kendő megkötése után már papíron is ki tudom számolni a mintát! Szerintem megérte, nem hétköznapira sikeredett! Számomra az értékét tovább növeli, hogy ezzel kezdtem a fonalfestési pályafutásomat is, saját magam által festett fonalból készült. A minta korábban megjelent már magyarul, és tegnap németül-angolul.
Az ölelős sorozat része (még filózok, milyen ölelések lehetnek még? :)): Hug of the Ocean.



Azóta kész van még egy kendő, ami téli témájú, tehát télig várok vele :) És elkezdtem hosszan színátmenetesból megint egyet. Festettem fonalat egy nagyon csipkésnek is, egyszínűt és kicsit tarkát, azon is már jár az agyam. Ez olyan, mint az alkoholizmus, a fonalitisz, és az elekzditisz mellé újabb betegséget szereztem, mintákon jár az agyam, lapozgatom a mintagyüjteményeket... Egy baj van, a kezem nem jár elég gyorsan hozzá... :)))

3 megjegyzés:

  1. Szabad tudni, miből lehet tervezést tanulni? Már egy csomószor feltúrtam a BookDepositoryt, de nem találtam semmi ilyen jellegű könyvet, a kötés A-tól Z-iget leszámítva.
    Köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. hogynepersze :)
    ezt néztem meg először: http://www.craftsy.com/class/Lace-Shawl-Design/86 ez nagyon jó
    most ezt nézem, még nagyon az elejét néztem csak, nem tudom még, hogy hasznos lesz-e: http://www.craftsy.com/class/handknit-garment-design/150
    ez nem nyűgözött le: http://www.craftsy.com/class/mastering-cable-design/153
    ez is jó: http://www.craftsy.com/class/short-rows/96
    aztán vettem most http://www.bookdepository.com/Sweater-Design-Plain-English-Maggie-Righetti/9780312622916
    http://www.bookdepository.com/Teach-Yourself-Visually-Knitting-Design-Sharon-Turner/9780470068175
    meg vannak stitch dictionarym :)

    VálaszTörlés
  3. Most látom, hogy nem ment el a válasz, amit tegnap írtam. :/
    Nah de a lényeg, hogy nagyon köszi a tippeket! :) Ez a craftsy mondjuk elég húzós árban van, szóval még kitalálom, mit is szeretnék tervezni pontosan, és melyiket érdemes megvenni ahhoz.
    Köszi még egyszer! :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók