Copyright © Kreativ Muzsi
Design by Dzignine
2011. november 1., kedd

Tudod még követni?

Mit készítettél, miből? Kézzel kell mosni? Vagy mehet a mosógépbe? Hányas tűvel csináltad? Minták, fonalak, tervek, képesek összekuszálódni...
Nekem azóta átláthatóbb a történet, amióta rákaptam a Ravelry-re. A máshol talált minták még mindig követhetetlenek a számomra. Mert mondjuk ott vannak egy újságban, én kitépni nem fogom! És akkor talán el is felejtettem, hogy volt egyszer egy szép kis piros kardigán, amit meg szerettem volna csinálni. Vagy ha emlékszem is, hol volt vajon? No, de a Ravelryn van számtalan minta, amiket szépen elmentegethetek, kategóriák szerint rendezhetek, és amit tudok, hogy mostanában szeretnék megcsinálni, betehetem a queue-ba. Melléírom a fonalat, ha tudom, miből lesz, ha csak ötleteim, akkor azt is.
Ezeket a mintákat ki is nyomtatom és téma szerint lefűzöm egy mappába. Mindig gond volt korábban számomra az elválasztó lapok kérdése, drága és vacak, ha meg már írtam rá, nem lehet újra felhasználni. És amúgy sem annyi van egy csomagban, ahány nekem kellene. Az iskolától lestem el a következő ötletet: lefűzhető genothermbe színes lap, arra lehet a kategóriát írni. Ez aztán könnyen cserélhető. A genotherm szélesebb, mint a lyukasztott lap, tehát ideális elválasztó. A lapra akár a mintákat is ráírhatjuk. Egy-egy mintát összetűzök, nehogy elvesszen-összekeveredjen, mert amikor kötöm-horgolom, akkor kiveszem, és mostoha sorsa van, hánykolódik velem mindenfele. Amikor még csak terv, akkor már ráírom, hogy melyik fajta fonalból szeretném megcsinálni. Ha kész a kötéspróba, ráírom a tű méretét, fajtáját, és a méretet is természetesen. A hátoldalon végzem számításaimat, így tudom, hogy hány szemre-sorra készítettem. Ha valaha még sor kerül ugyanarra a mintára, hasznos lehet. A mappa legelejére betűztem egy lapot, hogy a felhasznált fonalak katalógusa lehessen, ennek még mostoha sorsa van, de a tervek szerint ide szépen feljegyzem a fonalak tulajdonságait: mosás, méretpróba, tűmérettel együtt. Legközelebb nem kell elkészíteni (vagy igen? - máshogy kötünk máskor?).
És hogy a fonalakat tudjam követni, mindet igyekszem felvenni a Ravelryn a stash-be, nehogy eltűnjön valami a feledés homályában.

2 megjegyzés:

  1. Szuper ötletek! Én a gyöngyeimmel voltam bajban, amíg kevés volt, még tudtam követni a mintákat stb., mire észbekaptam, már napok munkája volt rendet tenni. A fonalakkal most járok az elején, időben elkezdhetem a rendszerezést :)

    VálaszTörlés
  2. helyes :) az elején sokkal könnyebb!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók