Copyright © Kreativ Muzsi
Design by Dzignine
2011. szeptember 1., csütörtök

A takaróm :o)

Először is ott kezdem köszönöm Muzsinak, hogy befogadott :o) Azzal folytatom, hogy ez a takaró nem jött volna létre, ha Muzsi nem horgolja meg azt a szépséges blokkot amin felbuzdulva nekikezdtem. Na de miből is fogom én ezt elkészíteni. Volt itthon mindenféle fehér pamut fonalam (amikről a festés során kiderült nem mind 100 %-osak), meg Barkás gilice világoszöld és szép sárga. De ahogy kiszámolta Muzsi ehhez a takaróhoz több mint 1,5 kg fonál kell. Most légy okos Domonkos: még mennyi fonál is kell, és melyik színből kell a legtöbb, és még ezer kérdés, de az biztos volt hogy sem a sárga sem a világoszöld nem lesz elég. Na majd veszek! Mivel a városban egyetlen fonálbolt van oda mentem, de ott csak napsárga fonalat kaptam, gondoltam majd csak jó lesz, de nem lett jó, mert túl élénk volt a már meglevő színekhez :P

Azt már korábban eldöntöttem, hogy a jobb minőségű fehér fonalakat befestem sötétzöldre, de mi legyen a sárgával? Festettem és mivel a maradék festőlé még zöld volt (máskor festés után ha már nincs festőereje vörössé változik a színe) visszamotringolás helyett úgy ahogy vettem gombolyagban bele a lébe, lesz ami lessssz. A sötétek száradás után ahány annyiféle, de mind sötétzöld (volt közöttük ami kicsit olajos, a másik kicsit fakó, a harmadik élénkebb sötét), na de mi van a sárgával, láss csodát nagyon szép "melírozott libafos" szín kerekedett ki belőle (az alapszíne nagyon hasonlatos a világos zöldhöz :o) Na de akkor meg most kevés a sárga, de mivel úgyis mentünk Szegedre (mégiscsak nagyobb város mint Félegyháza) ott hátha kapok halványabbat és lőn kaptam is, vettem kétfajtát egy finom vajsárgát és banánsárgát (ez lett a kedvencem).
A blokkok meghorgolása elég sok időt vett igénybe uszkve 3 hét. A négyzetek elhelyezése már az elején megmozgatta a fantáziámat, mert akkor legyen 4 féle és harántcsíkos. Akkor ugye kell minden színből 30 db, mert az egész 120-ból áll (a takaró mérete: 150x 180 cm). Elkezdtem horgolni, de még sok színvariáció felötlött bennem, na akkor legyen mondjuk 6 féle, de már kész egy 30-as csomag, megint átvariáltam a mintatervet így minden variációból különböző darabszámú kellett: 30, 12, 18, 14, 20, 10 és 26, na de ezt egyszer elrontottam, mert a krémsárga közép helyett banánsárga került középre így ez +1 variáció 16+10. Így lett a takaróban 7 féle négyzetem. Én kis naív gondoltam, már a nehezén túl vagyok "csak" össze kell horgolni :o) Az alapnak szánt plédet le a földre, rá a négyzetek, fotó (ez egy nagyon jó ötlet volt, mit később kiderült).

Elkezdtem egyik este az összeállítást keresztben (rövidebb sorokkal) kész lett még akkor 2 sor és leterítettem, de mi a fene történt egész más lett mint az előbb volt. Hát a négyzeteket nem mindegy hogyan horgolom össze hiába raktam én szépen egyik sort a másikra az sem mindegy, hogy melyik kerül a kettőből az előzőleg összehorgolt tetejére. Szóval reggelre megálmodtam a javítást és párosával elvágtam egymástól a sorokat és forgattam, na ehhez volt jó a fotó, mert itt a gép előtt ülve már nem keveredtek a blokkok, láttam melyiket hová is kell raknom. Na ez a nap nem volt semmi, a hátam majd beszakadt, mert a földön ülve horgolgattam amíg egyben nem volt az egész és a hosszanti sorok összehorgolását már tudtam a kanapén is :o) Már (tényleg) csak a körbehorgolás és a felvarrás volt hátra.

 Még jó hogy van párom aki segített forgatni a takarót miközben én gépeltem a takarót a takaróra. Vettem 18 fagombot és azokkal rögzítettem a találkozási pontokon a takarót, de mint kiderült igaz a mondás "van aki tanítja, és van aki tudja" nem tudok számolni tanító létemre, de azt a 2 gombot majd pótolom :P



Gombozás közben rájöttem minden négyzet sarkát rögzítenem kell az alaphoz, mert kicsit összehúz (rátapad az alapra és felperdíti a szélét), de aludni alatta valami csodás :o)

És íme a kész mű :)

7 megjegyzés:

  1. Marcsi, egy képet sem mellékeltél :)

    VálaszTörlés
  2. Marcsika, köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat, nagyon tanulságos! :)
    - Valóban jó lenne, ha - akár utólag is - tennél fel képet a gyönyörűséges takaródról. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, gratula a nagy munkához :)

    VálaszTörlés
  4. Ez aztán a takaró!
    Gyönyörűséges!
    Gratula,nagyon ügyes és kitartó vagy!:)

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok! Nagyon szép a takaród. Ezek a blokkok nekem is a kedvenceim.

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok ez tényleg gyönyörű!!!! És milyen gyorsan kész lettél vele, én már több mint egy hónapja vajudom az enyémmel. Ez a minta megvan valakinek?

    VálaszTörlés
  7. jan eaton: 200 horgolt blokk ott is a fűzfa.

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók